Γυναικεία Πνευματικότητα

Popular Posts

Popular Posts

Search This Blog

Total Pageviews

Friday, December 16, 2011



    η Βίβλος Κόλμπριν είναι μιά συλλογή κειμένων που θεωρούνται από ορισμένους απόκρυφα, ενώ άλλοι τα εντάσσουν στην κατηγορία των Σύγχρονων Ψευδεπιγράφων. Ο όρος “Απόκρυφα” αναφέρεται σε κείμενα που έμειναν κρυμμένα λόγω της αμφίβολης αξίας τους για την οργανωμένη Εκκλησία. Γι' αυτό ο όρος “απόκρυφα” έχει καταντήσει, για τους εντός των παραδοσιακών εκκλησιαστικών κύκλων, συνώνυμος με το “πλαστό, ψευδές, αμαρτωλό, αμφίβολο ή αιρετικό” . Στο Διαδίκτυο η Βίβλος Κολμπρίν - που είναι γνωστή και ως Μπρούτζινη Βίβλος - δέν έχει τύχει αρκετής προσοχής. Ορισμένοι θεωρούν πως η λέξη “Βίβλος” δέν είναι αρμόζουσα, μιάς και δέν πρόκειται για βιβλίο κεντρικό σε καμία θρησκεία.
  • Η Βίβλος Κόλμπριν είναι μιά συλλογγή αρχαίων χειρογράφων που θεωρείται ότι διασώθηκαν από την πυρκαγιά του Γκλάστνομπέρυ το 1184. Η παράδοση λέει πως έχει σχέση με τον Ιωσή από Αριμαθαίας, που ίδρυσε το Αββαείο του Γκλάστονμπέρυ πλάι στον αρχαίο ναό της Θεάς. Ο Νίκολα Τέσλα, που την μελέτησε λέγεται ότι από εκεί δανείστηκε έναν μέρος της γνώσης του.
  • H Βίβλος Κόλμπριν έχει εκδοθεί στη Νέα Ζηλανδία από το The Culdian Trust που πιστεύει ότι αποτελεί τον κληρονόμο της αρχαίας γνώσης των Κάλντι. Οι Κάλντι ανήκαν στην κελτική χριστιανική κοινότητα πρι από τον εκρωμαϊσμό της που στάθηκε και η απαρχή των διώξεών τους. Επέζησαν ως κοινότητα μέχρι τα τέλη του Μεσαίωνα, οπότε σχεδόν εξαφανίστηκαν για να αναζωπυρωθεί το κίνημά τους στα μέσα στου 19ου αιώνα.
glastonbury_abbey_thumbΟι συνδυασμένες έρευενες που διεξάχθηκαν ανάχουν την Βίβλο Κόλμπριν σε μιά μεγάλη συλλογή χειρογράφων που διασώθηκαν από το Αββαείο του Γκλάστονμπέρυ, μετά από έναν εμπρησμό. Γιά λόγους ασφάλειας, τα χειρόγραφα αντιγράφηκαν σε μπρούτζινες πινακίδες από τους δρυίδες της εποχής. Μιάς και υποτίθεται ότι είχε καταστραφεί, η Βίβλος Κόλμπριν κρατήθηκε μυστική. Λόγω πολλών αμελειών και λαθών, ένα μεγάλο μέρος του αρχικού κειμένου έχει χαθεί, αν και κάθε ένας από τους θεματοφύλακές της προσπαθούσε σκληρά να συντηρήσει την αρχική σημασία του κειμένου.
Στις αρχές του 14ου αιώνα, ο Τζων Κάλντυ, ηγέτης μιάς μικρής κοινότητας στη Σκωτία, είχε την Βίβλο Κόλμπριν και εξασφάλισε την φύλαξή της.
Η Βίβλος Κόλμπριν έγινε τελικά γνωστή ως Μπρούτζινη Βίβλος της Βρετανίας και ενσωματώθηκαν σ' αυτήν και άλλα διασωθέντα χειρόγραφα γνωστά ως Coellbook, λέξη που μάλλον προέρχεται από το αλφάβητο της Ουαλλίας, το γνωστό coelbern.
Είναι προφανές πως η Βίβλος Κόλμπριν είναι συμπίλημα πολλών χειρογράφων, ενώ το πρωτότυπό της λανθάνει.
Ένας δεύτερος τόμος της Βίβλου Κόλμπριν είναι το Ευαγγέλιο του Κάιλεντυ, που αναφέρεται στη ζωή και στην εποχή του Ιησού. Η λέξη “κάιλεντυ” θεωρείται πως σημαίνει “σοφοί ξένοι” και περιγράφει τους πρώτους Χριστιανούς που έφτασαν στη Βρετανία το 37 μ. Χ. Οδηγημένοι από τον Ιωσήφ της Αριμαθαίας. Ίσως όμως και να προέρχεται από την κέλτική λέξει “culdee”, που σημαίνει “Υπηρέτης του Θεού”, ή από μιάν αρχαιότερη, που σημαίνει “χαλδαίος”.
Τα πρώτα χρόνια του 20ού αίωνα, η ευθύνη της Βίβλου Κόλμπριν είχε εναποτεθεί σε μιά μικρή θρησκευτική ομάδα στην Αγγλία, που όμως δέν είχε ποτέ μεγάλη επιρροή λόγω της αυστηρότητας με την οποία επέλεγαν τα μέλη τους.
Στα χρόνια πρίν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμ η Βίβλος Κόλμπριν υπήρχε σε μορφή βιβλίου, γραμμένη σε “βιβλικά αγγλικά”. Μέρος μόνον του πρωτοτύπου αυτής της έκδοσης επέζησε: πολλά αντίτυπα πετάχτηκαν ως άχρηστα ή ως έργα του διαβόλου.
Το κείμενο της Βίβλου Κόλμπριν υπάρχει στο Διαδύκτυο σχεδόν ολόκληρο.

No comments: