Γυναικεία Πνευματικότητα

Popular Posts

Popular Posts

Search This Blog

Total Pageviews

Thursday, March 31, 2011


Έμιλι Τζέιν Μπροντέ (30 Ιουλίου 1818-19 Δεκεμβρίου 1848) ήταν Αγγλίδα συγγραφέας, γνωστή από το μοναδικό της μυθιστόρημα, Ανεμοδαρμένα Ύψη. Ήταν μια από τις Αδελφές Μπροντέ.Γεννήθηκε στο Θόρτον,Γιόρκσαϊρ της Αγγλίας το 1818 κι ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά του Ιρλανδού κληρικού Πάτρικ Μπροντέ και της Μαρία Μπράνγουελ.
Μετά το θάνατο της μητέρας της από καρκίνο, η Έμιλι, μαζί με τις αδερφές της, Σαρλότ, Μαρία και Ελίζαμπεθ, στάλθηκε σε εκκλησιαστικό σχολείο στο Λάνκασαϊρ. Αργότερα, στο πατρικό τους σπίτι, μαζί με τα εναπομείναντα αδέρφια της (η Μαρία κι η Ελίζαμπεθ είχαν πεθάνει από φυματίωση), άρχισαν να γράφουν ιστορίες για φανταστικά βασίλεια: η Σαρλότ κι ο Μπράνγουελ για την Άνγκρια, η Έμιλι κι η Άννα για το Γκόνταλ.
Το 1838, η Έμιλι εργάστηκε ως οικονόμος σε ένα οικοτροφείο στο Χάλιφαξ, ενώ αργότερα εργάστηκε με την αδερφή της, Σαρλότ, σε ένα οικοτροφείο στις Βρυξέλλες.
Οι τρεις αδερφές (Σαρλότ, Έμιλι και Άννα) αποφάσισαν να εκδώσουν μια ποιητική συλλογή το1846 με τα ψευδώνυμα Κάρερ, Έλλις και Άκτον Μπελ αντίστοιχα.
Το 1847, η Έμιλι εκδίδει το μοναδικό της μυθιστόρημα, τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, σε δυο τόμους. Ενώ αρχικά έλαβε ανάμεικτες κριτικές και δίχασε τους κριτικούς με την καινοτόμο δομή του, στη συνέχεια αναδείχτηκε σε ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της αγγλικής λογοτεχνίας. Αργότερα, η αδερφή της, Σαρλότ εξέδωσε το μυθιστόρημα σε ένα τόμο και με το πραγματικό όνομα της Έμιλι.
Η υγεία της Έμιλι, όπως και των αδερφών της, ήταν αδύναμη. Επιδεινώθηκε κατά το θάνατο του αδερφού της, Μπράνγουελ, και τελικά πέθανε από φυματίωση στις 19 Δεκεμβρίου 1848. Η αδελφή της έκαψε πολλά από τα έργα της που δέν είχαν εκδοθεί (ποιήματα και, εικάζεται, ένα τουλάχιστον ακόμα μυθιστόρημα). 
Αρκεί όμως αυτό και μόνο το βιβλίο για να θεωρείται η Έμιλυ Μπροντέ ένα από τα σπουδαιότερα στην παγκόσμια λογοτεχνία: έχει καταταγεί στην κατηγορία "γοτθική λογοτεχνία" αλλά με μιά καινούρια, πολύ έγκυρη, ματιά / ανάλυση πρόκειται για παγανιστικό μυθιστόρημα όπου η ενσάρκωση της Θεάς καταστρέφει και καταστρέφεται από τον εραστή της αλλά εξανθρωπίζει τον επόμενο εραστή. Περίπου το ίδιο ισχύει και για το μυθιστόρημα της αδελφής της το Τζέιν Έυρ. 


No comments: