Γυναικεία Πνευματικότητα

Popular Posts

Popular Posts

Search This Blog

Total Pageviews

Wednesday, March 30, 2011


February 25, 2009 at 12:30 am · Filed under Archaeology, News
hill-of-tara-6740
ένας καινούριος δρόμος με διόδια απειλεί αυτόν τον αρχαίο τόπο στην πνευματική καρδιά της χώρας
Ο λόφος της Τάρα κινδυνεύει
 πηγή: Smithsonian magazine, March 2009 

 Εκατοντάδες στρέμματα  πράσινων αγρών στην κομητεία Meath της βορειανατολικής Ιρλανδίας: όμορφος τόπος γιά ξεκούραση, περισυλλογή και διαλογισμό… και πιό σημαντικός ίσως από τα άλλα όμορφα τοπία της Ιρλανδίας.
 Πλουσιότατος αρχαιολογικά τόπος, ο λόφος της Τάρα και η γύρω περιοχή θεωρείται από πολλούς ως το πνευματικό κέντρο και η ιστορική καρδιά της Ιρλανδίας. Ήταν το κέντρο τελετουργιών, μαχών και μνημάτων από το 4000 π.Χ. Πάνω από 100 βασιλείς ενθρονίστηκαν εδώ, όπου ο Άγιος Πατρίκιος σταμάτησε και γύρεψε τη βασιλική άδεια γιά να αρχίσει το κήρυγμά του στη χώρα.
Στην πιό πρόσφατη ιστορία, το 1843, εδώ συγκεντρώθηκαν 750,000 άνθρωποι για να αποτρέψουν την ένωση της Ιρλανδίας με την Αγγλία. Μέχρι και σήμερα χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν εδώ την παραμονή της θερινής ισημερίας για να νοιώσουν τη σύνδεση «με κάτι ιερό» όπως είπε ένας από τους επισκέπτες.
«Η Τάρα είναι μέρος της ιρλανδικής ψυχής», λέει ο George Eogan, συνταξιούχος αρχαιολόγος που έκανε τις ανασκαφές στον λόφο το 1960. Όμως η ιρλανδική ιστορία τώρα καταβροχθίζεται από τον Κέλτικο Τίγρη – αυτό είναι το όνομα που  δόθηκε στην αλματώδη οικονομική εξέλιξη της Ιρλανδίας, εξέλιξη που απαιτεί εκτεταμένη υπερδομή. Έτσι από το 2003 κατασκευάζεται εδώ ένας αυτοκινητόδρομος τετραπλής κυκλοφορίας που θα κόψει στα δύο το σύμπλεγμα της Τάρα. Αυτός υποτίθεται  πως θα διευκολύνει την μετακίνηση των ιρλανδών στα βορειοδυτικά του Δουβλίνου. Είναι αδύνατον να κατανοηθεί γιατί διαλέχτηκε αυτή η διαδρομή όταν υπάρχουν τουλάχιστον 3 εξ ίσου καλές εναλλακτικές.  Ιδίως αν σκεφτούμε πως γύρω από την Τάρα υπάρχουν τουλάχιστον 38 αρχαιολογικοί τόπου ύψιστης σημασίας τοπικά και διεθνώς, αλλά δέν έχουν όλοι ανασκαφεί.
Ο δρόμος υποτίθεται πως θα ολοκληρωνόταν το 2010 αλλά η οικονομική ύφεση ευτυχώς τον καθυστέρησε.
Please comment and write letters to the editor
Smithsonian magazine
Letter to the Editor
MRC 513, P.O. Box 37012
Washington, D.C. 20013

No comments: