Γυναικεία Πνευματικότητα

Popular Posts

Popular Posts

Search This Blog

Total Pageviews

Tuesday, April 19, 2011

,,, και μερικά βιβλία

Η τέχνη του μυθιστορήματος, Μίλαν Κούντερα (εκδόσεις Εστία)
Δεν είναι ένα εγχειρίδιο δημιουργικής γραφής αλλά μια συλλογή κειμένων που εκφράζουν τις απόψεις του συγγραφέα για το μυθιστόρημα. Αν αποφεύγετε να γράφετε ιστορίες που, κατά Κούντερα, «τις διαβάζεις ευχάριστα το πρωί και τις πετάς ευχάριστα το βράδυ», τότε το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μάλλον απαραίτητο.

Η τέχνη της γραφής, Άντον Τσέχοφ (εκδόσεις Πατάκη):
Επιλεγμένα κομμάτια από την αλληλογραφία του, που αφορούν τη συγγραφή. Ο Τσέχωφ έγραφε ρεαλιστικά, περιγράφοντας καθημερινές σκηνές που είχαν ως στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα της κοινωνίας του.

Επιστολές σ’ ένα νέο συγγραφέα, Μάριο Βάργκας Λιόσα (εκδόσεις Καστανιώτη)
Ανατομία στο μυθιστόρημα, με τη μορφή επιστολών. Θέματα που αναπτύσσονται σε βάθος: ο χώρος, ο χρόνος, η οπτική γωνία ενός μυθιστορήματος (και διηγήματος), αλλά και τεχνικές, όπως τα ‘συγκοινωνούντα δοχεία’ ή το ‘κρυφό στοιχείο’. Μια σπουδή στη μυθοπλασία.


Πώς να γράψετε ένα μυθιστόρημα αγωνίας, Πατρίτσια Χάισμιθ (Εκδόσεις Πατάκη)
Ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος του: πώς να γράψετε μια ιστορία με σασπένς, βήμα βήμα, από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι το τέλος.

Περί συγγραφής – Η ιστορία μιας τέχνης, Στίβεν Κίνγκ (εκδόσεις BELL):
Το μισό βιβλίο αναφέρεται σε περιστατικά της ζωής του που εξέλιξαν τη συγγραφική του προσωπικότητα. Το άλλο μισό αναφέρεται στην τέχνη του και δίνει αρκετές συμβουλές καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, από την πρόζα και το ρυθμό μιας ιστορίας έως το πότε και το πώς να διορθώνετε τα κείμενά σας.

No comments: