Γυναικεία Πνευματικότητα

Popular Posts

Popular Posts

Search This Blog

Total Pageviews

Thursday, April 14, 2011

Hildegard von Bingen
By Morgan Ungerott


Φαντάσου πως βρίσκεσαι στη μεσαιωνική Ευρώπη του 11ου αιώνα. Είναι η εποχή των βασιλέων, των ιπποτών. Είναι η εποχή των φεουδαρχών, των χωρικών, της οικοδόμησης καθρεδικών ναών όπως η Νοτρ Νταμ και ο ναός της Σαρτρ. Η Ευρώπη δέν ειναι εντελώς ειρηνική: μικρομάχες, διενέξεις για τη γαιοκτησία και θρησκευτικοι πόλεμοι....Όμως γιά μιάν οικογένεια στη Γερμανία, στη μικρή πόλη Μπίγκεν, σημειώνεται ένα σημαντικό γεγονός: γεννιέται το δέκατο παιδί τους, η κόρη που θα ονομαστεί Χίλντεγκαρντ.
  Ήταν το 1908. Αν και ήταν κόρη ιππότη, η Χίλντεγκαρντ οφείλει να υπακουσει στο οικογενειακό έθιμο και να γίνει καλόγρια, μιάς και ήταν σχεδον αδύνατο να την θρέψουν. Οχτώ χρονών, η Χίλντεγκαρντ στάλθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Disibode με ηγουμένη τη Γιούτα.Στα 38 της χρόνια η Χίλντεγκαρντ έγινε με τη σειρά της ηγουμένη.
Από εδώ και πέρα η ζωή της παίρνει μιά στροφή εντυπωσιακή. Στα χρόνια 1140-1150, η Χίλντεγκαρντ  βλέπει οράματα σχετικά με σημαντικά θρησκευτικά γεγονότα. Πείθεται μετά από μεγάλη σκέψη και πολλούς δισταγμούς να καταγράψει και να ερμηνεύσει τα οράματά της για να τα μοιραστεί με άλλες στην κοινότητά της.  Χρειαστηκαν δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί η καταγραφή στην οποία η Χίλντεγκαρντ  έδωσε τον τίτλο “Scivias”  ή “Γνώρισε τους Δρόμους”
Ο Πάπας Ευγένιος 3ος έστειλε ανθρώπους του να του φέρουν δειγματα της γραφής της Χίλντεγκαρντ. Μετά από την ευλογία του Πάπα, πολύς κοσμος άρχισε να συρρέει στο μοναστήρι της Χίλντεγκαρντ το οποίο γέμισε τόσο που εκείνη αποφάσισε να το μετακομίσει σε μιά βουνοπλαγιά του Ρούπετσμπεργκ. Το καινούριο μοναστήρι, που χρειάστηκε πολλούς κόπους, ήταν,εν παρόδω, ένα από τα ελάχιστα κτίρια που χρησιμοποιούσαν μεταλλικους αγωγούς για να έχε φρέσκο τρεχούμενο νερό.
 Μετά την ολοκλήρωση του καινούριου μοναστηριού,  η Χίλντεγκαρντ  αφοσιωθηκε ξανά στις μελέτες. Μεταξύ 1158 και 1170 ταξίδεψε με πλοίο και άλογο σε μοναστήρια και εκκλησίες κηρύττοντας. Τα κηρύγματά της θεωρήθηκαν τόσο ενδιαφέροντα που αναγκαζόταν να μοιράζει αντίγραφα. Εκείνη την εποχή άρχισε να συγγράφει και μουσική.Έγραψε 72 τραγούδια σε Γρηγοριανό μέλος. Θεωρείται σήμερα μιά από τις σπουδαιότερες συνθέτριες της ιστορίας.
   Εξ ίσου σημαντικό είναι το ότι έγραψε  μουσική σε εποχή που μόνον άντρες συνέθεταν. 
Έγραψε επίσης ένα θεατρικό έργο με μουσική, περί τα εβδομήντα ποιήματα και εννέα ακόμα βιβλία βοτανολογίας ιατρικής κ.λ.π., εκτός από εκατοντάδες επιστολές που σώζονται ακόμα σε Πάπες, βασιλείς, επισκόπους και πολλούς άλλους ηγέτες της εποχής της. Όμως το παθος της υπήρξε η μουσική. Η ίδια έγραψε:  "Μερικές φορές όταν ακούμε ένα τραγούδι, ανασαίνουμε βαθιά και αναστενάζουμε. Αυτό θυμίζει τον προφήτη που είπε ότι ηψυχή γεννιέται απο την ουράνια αρμονία.  Δείχνει, με τη σκέψη του αυτή, οτι  ψυχή έχει μέσα της κάτι από τη μουσική."
Η Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν πέθανε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1179, σε ηλικία 81 χρονών. σχεδόν 1000 χρόνια αργότερα, ακούμε ακόμα τη μουσική της, τα βιβλία της μεταφράζονται σεπολλές γλώσσες και τα κείμενά της διαβάζονται με σεβασμό. 

No comments: